Nyt udefra
 - 21.12.11

Case: Stadil er fremtidens landsby

stadil
I Stadil udgør byens historiske bygninger og et stærkt folkeligt engagement det potentiale, der skal bringe den vestjyske landsby ind i fremtiden. Foto: Anne Prytz Schaldemose

Liv i landsbyen
Den sidste liter mælk blev tappet på Stadil Mejeri i 1980, og i godt et kvart århundrede stod den gamle mejeribygning uberørt hen. Men nu er der igen liv i og omkring den smukke bygning i landsbyens midte: I Stadil udgør byens historiske bygninger og et stærkt folkeligt engagement det potentiale, der skal bringe den vestjyske landsby ind i fremtiden.

Her har projekt Fremtidens landsby sat flere tiltag i gang, som skal bevare Stadils kulturhistoriske bygninger gennem nye funktioner. Formålet er at skabe erhvervsudvikling, øget turisme og bosætning i den vestjyske landsby.

Frivilligt engagement skaber udvikling
I dag deler tre journalister og en indretningsarkitekt kontorfællesskab i mejeriet, og også den lokale trækunstner har fået værksted her. Som en del af projektets hovedaktiviteter er græsplænen uden for bygningen omdannet til torv og lokalt mødested. Og en tidligere købmandsbutik med skomagerværksted står nyindrettet som Bed & Breakfast og udlejningsbolig.

Projektet er drevet af borgerne selv: Mejeribygningen blev købt af et tilflytterægtepar, en indretningsarkitekt og en trækunstner. Lokale frivillige har bidraget med arbejdskraft, og ikke mindst har 72 beboere været med til at finansiere ombygningen af den tidligere købmandsbutik gennem folkeaktier.

Omvendt pendlerliv
Fremtidens landsby har på kort tid skabt resultater: Borgerne er stolte over mejeriets nye rolle, og på sigt er det for eksempel en mulighed at udvide kontorfællesskabet, så folk fra de større provinsbyer får mulighed for at pendle til Stadil for at arbejde - i stedet for omvendt.  Det lille Bed & Breakfast har vist, at det kan lade sig gøre at etablere denne type erhverv i en landsby. Og som endnu en positiv sideeffekt er alle den historiske bymidtes huse nu i færd med at blive renoveret af ejerne selv. Projektet har skabt ringe i vandet.

Læs mere om Stadil her

Læs flere cases her

Fotos: Anne Prytz Schaldemose


Oversigtskort