Nyt udefra
 - 12.10.16

Ny rapport sætter fokus på småskala fødevareproduktion

Hvad gør småskala fødevareproduktion til en succes? Ny rapport kaster lys over vilkår og udviklingsmuligheder og giver bud på, hvordan fødevaresektoren kan blive en endnu stærkere udviklingsfaktor i landdistrikterne.

Knuthenlund_fødevarerFødevareproduktion kan skabe job og fremdrift i landdistrikterne. Her ses produkter fra herregården Knuthenlund på Lolland. Foto: Jørgen Jørgensen

Mange forskellige former for innovative fødevarevirksomheder vokser op i landdistrikterne i disse år. Det er virksomheder, som står bag produktionen af blandt andet ost, kød, marmelade, saft, salg, spiritus, fisk og meget andet, men som også udvikler efterspurgte oplevelser og serviceydelser.

Sammen med Videncenter for fødevareudvikling i Holsebro har Center for Landdistriktsforskning, SDU, undersøgt forretningsmodeller og udviklingspotentialer for fødevareproduktion i lille skala. 

Rapoorten viser, at der er vækst og trækkraft i både det lokale, det danske og det udenlandske marked, og at der er potentiale til at styrke både jobskabelse og indtjening i landdistrikterne. Nogle småskalaproducenter har desuden fået succes ved at indgå i avancerede alliancer og samarbejder med fx stjernekokke, medievirksomheder, turismeaktører, miljøforkæmpere og mange andre. 

Moderne erhvervsfremmeindsatser for virksomheder af denne type omfatter blandt andet initiativer, som fremmer iværkstteri, forretningsudvikling og innovation, og der er også brug for at se på virksomhedernes samspil med forbrugerne på nye måder. Fødevarenetværk gør et godt job, men skal også løbende tænke nyt, og det bør de fødevareorienterede dele af uddannelsessystemet også gøre, konkluderer rapporten blandt andet.

Hent rapporten på SDUs hjemmeside

 Oversigtskort