Nyt fra kampagnen
 - 02.10.13

Første spadestik på Bovbjerg Fyr

I december blev projektet 'Bovbjerg Fyr tæller' udvalgt til realisering gennem Stedet Tæller. Visionen var - og er - at skabe bedre rammer for oplevelser og formidling af historien og kulturen i og omkring Bovbjerg Fyr og at gøre fyret tilgængeligt og attraktivt for nye målgrupper. 1. oktober gik håndværkerne i gang, og det færdige resultat kan opleves fra april næste år. 

Bovbjerg Fyr
Som en del af Stedet Tæller skal Bovbjerg Fyr styrkes som turistattraktion og lokalt mødested, og derfor skal der skabes bedre rammer for oplevelser og formidling. 1. oktober gik byggeriet igang.

Første spadestik
Det rødkalkede Bovbjerg Fyr troner over et dramatisk og uspoleret landskab næsten ude på kanten af den 40 meter høje Bovbjerg Klint. Fra toppen af det 26 meter høje fyrtårn kan man skue ud over grønne marker, Vesterhavet og klinten, som er det eneste sted i Danmark, hvor man kan se tværsnit af istidslag fra den seneste istid

Den første dag i oktober blev det første spadestik taget til en længe ønsket ombygning på Bovbjerg Fyr. En ombygning, der er blevet muliggjort med støtte fra Realdania under Stedet Tæller, Færch Fonden, LAG Lemvig, Lauritzen Fonden - og ikke mindst fyrets egen støtteforening.

"Vi er glade for, at vi nu er nået så langt, at vi om ganske kort tid kan begynde at se det projekt, som vi har arbejdet så hårdt på, tage konkret form." siger fyrmoster Lene Christiansen, og hun fortsætter: "Det første spadestik blev taget med manér - og selvfølgelig på vores egen skæve måde. Vi er glade for, at rigtigt mange af vore støtter, naboer, venner og bekendte mødte op og var med."

Stedet tæller i Bovbjerg

Det markante, røde fyrtårn indgår i en kæde af vestjyske fyr, som tidligere angav kursen for skibe, der skulle fra Nordsøen og ind i gennem det smalle, strømfyldte Kattegat. I dag er Bovbjerg Fyr automatiseret, og der er ikke længere brug for bolig til fyrmesteren og hans assistenter.

Til gengæld er fyret blevet lokalsamfundets mødested, og det har udviklet sig til et kulturhus og en turistattraktion, som 40.000 besøgende hvert år lægger vejen forbi. Men stedet er også udfordret: Bovbjerg Fyr er et levende kulturhus i alt for trange rammer, og den nuværende indretning betyder, at Fonden Bovbjerg Fyr, der driver stedet, ofte må sige nej til arrangementer - og dermed også til øget indtjening.

Det skal projekt Bovbjerg Fyr tæller lave om på. Eller som fyrmoster Lene Christiansen udtrykker det:"Vi vil gerne formidle fyret og naturen, og vi tror på, at vi kan tiltrække endnu flere kulturturister. Vi vil gerne skabe muligheder for, at det lokale erhvervsliv kan bruge bygningerne til møder i omgivelser, der inspirerer. Og vi vil gerne fortsat arrangere teaterforestillinger, koncerter, kunstudstillinger, debataftener, klatrecafé og en hel masse andre arrangementer. Men det kræver plads."

Under ombygningen
Bovbjerg Fyr lukker ikke helt ned i ombygningsperioden. Udvalgte arrangementer gennemføres på trods af ombygningen, for som fyrmoster Lene Christiansen siger: "Vi har jo erfaring for, at de arrangementer, vi gennemfører på trods af omstændighederne - og ikke på grund af dem - ofte er de mest mindeværdige".

Der bliver ikke som sådan noget cafésalg, men butikken holder sin gavebod åben, og der vil være mulighed for at følge med i projektets planer og fremdrift via tegninger og beskrivelser i cafélokalet. Efterårets arrangementer annonceres på www.bovbjergfyr.dk.

FAKTA OM PROJEKTET
Første spadestik blev taget den 1. oktober.

Bovbjerg Fyr ligger i Vestjylland på Bovbjerg Klint. Fyret drives af Fonden Bovbjerg Fyr, som har formået at skabe en bæredygtig drift på fyret med 40.000 besøgende om året og godt 100 frivillige ildsjæle.

Projektet har til formål at gøre fyret tilgængeligt og attraktivt for nye målgrupper gennem ombygning og nyindretning, så fyret i højere grad kan rumme forskellige aktiviteter såsom udstilling, aktiviteter, café og kurser. Håbet er at skabe en stærkere oplevelsesattraktion med flere besøgende - og dermed en mere bæredygtig drift. Målet er også at videreudvikle fyret som eksponent for lokal kultur, fødevarer, produkter og kunst.

Projektet er i december 2012 udvalgt til realisering i Realdania-kampagnen Stedet Tæller. Vilsbøll og Poulsen, Erik Einar Holms tegnestue APS og rådgivende ingeniør Bent Moesby A/S er valgt som rådgivere.

Udover støtte fra Stedet Tæller er projektet støttet af bl.a. Færchfonden, LAG-Lemvig, Lauritzen Fonden og ikke mindst stedets egen støtteforening, som har givet tilsagn om et bidrag på 300.000 kr. Lemvig Kommune yder hvert år tilskud til driften, og også Friluftsrådet har givet tilsagn om tilskud til et treårigt naturvejledersamarbejde, som fyret har indgået med Kystcentret og Jyllandsakvariet i Thyborøn.


Oversigtskort