Nyt fra kampagnen
 - 17.03.16

Højderygstien – en oplevelsessti åbner

Palmesøndag den 20. marts åbner syv km vandresti på "ryggen" af Odsherred. Projektet er en del af Realdanias kampagne Stedet Tæller. 

Højderygstien_marts16

Efter flere års indsats kan Højderygstien fra Veddinge over Høve til Dutterhøje nu åbnes for publikum.

Stien er en vigtig del af Geopark Odsherred. Visionen er at skabe en sammenhængende vandresti gennem Odsherred - fra Sanddobberne i syd til Lumsås i nord. Strækningen mellem Veddinge og Dutterhøje er altså blot en etape i  det der i fremtiden skal blive til "geoparkens rygrad".

Indvielse søndag den 20. marts
Åbningen af stien markeres den 20. marts ved Esterhøj i Høve. Borgmester Thomas Adelskov, formanden for Geopark Odsherred, Michael Kristiansen og Karen Skou, projektchef Realdania klipper snoren over, og derefter er der mulighed for en fælles tur på strækningen fra Esterhøj til shelterpladsen i Veddinge, hvor man blandt andet kan opleve den nyopførte halve gravhøj, der skal give indblik i, hvordan bronzealderens gravhøje er opbygget.

Undervejs på turen kommer man over Brendeshøj, der er det næsthøjeste punkt i Odsherred. Herfra er der en fabelagtig udsigt over Sejerø Bugt og Lammefjorden. I det hele taget binder Højderygstien undervejs nogle af Odsherreds mest imponerende gravhøje sammen: Dutterhøje, Maglehøj, Esterhøj (og Ole Olsens grav) samt Brendeshøj.

Betonsten viser vej
Normalt har vandrestier små stolper med skilte, der viser den gående vej, men det gælder ikke Højderygstien. For ikke at forstyrre landskabet unødvendigt, har man i stedet valgt at nedlægge særlige betonsten i underlaget for at skabe en genkendelighed for vejvisningen på Højderygstien. Disse sten er også brugt til at forbedre trappen op til Esterhøj.

Undervejs på stien er der opsat infotavler, som formidler landskabet og den kulturhistorie, der knytter sig til de enkelte lokaliteter. 

Højderygstien er kommet til i samarbejde mellem Odsherred Kommune, lodsejere, Geopark Odsherred - og med økonomisk støtte fra Stedet Tæller.

 

 


Oversigtskort