Nyt fra kampagnen
 - 22.01.15

Lokalt netværk skaber kongerigets venligste vandrerute

Dramatisk natur i særklasse og et samfund rigt på ildsjæle.Ro, plads og uendelig stjernehimmel. Møn har meget at byde på. Men der mangler forbindelser mellem øens destinationer og samarbejde mellem de forskellige aktører. Som en del af Stedet Tæller udvikler Museum Sydøstdanmark og Vordingborg Kommune en vandrerute og et stærkt netværk af lokale ildsjæle.

Camønoen
Når projektet står færdigt, vil man kunne vandre ruten både sommer og vinter. Og man kan vælge at vandre lige fra et par timer helt op til de 8-9 dage, det tager at tilbagelægge rutens fulde 175 kilometer. 

Stederne tæller
På Møn er det ikke blot stedet, men stederne, der tæller; mængden og variationen af de lokale, særegne steder, som øen byder på.

"Der er så meget livskvalitet i øens lokale aktiviteter, kulturhistoriske steder og den varierede natur. Vores projekt, Camønoen, er en vandrerute, der forbinder alle de steder, som tæller, på Møn," siger udviklingschef på Museum Sydøstdanmark, Tine Nygaard.

Øen er kendt for sin storslåede natur med Møns Klint som den naturlige hovedattraktion. Med Camønoen er målet at lede turisternes opmærksomhed hen på øen som helhed.

"Hvis man vil udvikle turisme og Møn, Nyord og Bogø som en samlet destination, skal man fokusere på alle de smukke, spændende og eventyrlige steder, der også er. Man skal udvikle mellemrummene mellem de eksisterende kvaliteter og skabe en stærk forbindelse mellem dem. Og det er lige netop, hvad vandreruten kommer til at gøre."

Kongeriets venligste vandrerute
"Når man går Camønoen, vil man undervejs møde rutens netværk af lokale ildsjæle. Det er dem, der er venligheden. Alle beboere på Møn, Bogø og Nyord ved, hvad Camønoen er, og tager godt imod vandrerne," forklarer Tine Nygaard.

Faktisk kan man møde de lokale allerede inden, man tager af sted. Som en del af projektet bliver nemlig udviklet en hjemmeside, hvor man kan skrive til Camønoens værter med sine ønsker for vandreturen og bede om hjælp til at planlægge sin tur. Man kan også bestille oplevelser: Et møde med en naturvejleder, der kan fortælle om øens fugle, en godnathistorie ved bålet, et bad for en 10'er eller en rundvisning i Elmelundemesterens kalkmalerier.

At vende udfordring til potentiale
Langsomheden og roen er en anden kvalitet ved ruten. Man bevæger sig ikke hurtigere end, man kan nå at få alle sanseindtrykkene med. Og langsomheden gør, ifølge Tine Nygaard, oplevelsen til noget helt særligt. Den giver plads til at gå på opdagelse  - om det så er på stranden, ved en historisk jættehøj eller en landsbykirke.

Som mange andre af landets yderområder er Møn præget af udfordringer som affolkning og faldende beskæftigelse. Øen er større, end man tror, og den er tyndt befolket. En udfordring eller et potentiale alt efter, hvordan man vælger at se det. Tine Nygaard ser værdien i al den plads, der er:

"Man kan gå meget lange stræk uden at møde andre, og uden at roen i vandringen bliver forstyrret."

På samme måde gør de små landsbyer, de relativt store afstande og den næsten absolutte mangel på gadebelysning, at man kan se stjernerne stå klart på himlen. I samarbejde med initiativet 'Dark Sky', der arbejder for at bevare nattemørket, bliver der etableret et shelter på ruten, hvorfra man kan drømme sig væk i stjernehimlen. Et 'trætop-shelter' og et 'city-shelter' i en gammel lade kommer til at supplere allerede eksisterende shelterpladser og sikre, at man kan finde overnatningsmuligheder inden for en radius af 10 kilometer. Og derudover vil anlæggelse af i alt 9 'Camøno-kryds' skabe mødesteder for vandrende og lokale og tilbyde faciliteter som drikkevand og strøm til mobilen.

Netværk af ildsjæle skaber sammenhængskraft
Metoden til at skabe Kongeriets venligste vandrerute bygger på aktivering og kompetenceudvikling af lokale netværk. Tine Nygaard fortæller om processen med at involvere og engagere ildsjælene på øen:

"Først prøvede vi med de klassiske borgermøder, men kun få dukkede op. Derfor besluttede vi i stedet at tage ud og møde folk én for én - campingpladsejeren, frugtplantageejeren, B&B-ejeren - for at spørge, hvordan ruten kunne blive værdifuld for dem hver især."

Den direkte dialog giver indsigt i den enkeltes planer, drømme og målgrupper. Og det er netop dette ejerskab, der er projektets helt store styrke, ifølge Tine Nygaard:

"Netværket af lokale ildsjæle giver sammenhængskraft i projektet og skaber en direkte kommunikationskanal til øens vækstgrundlag. Netværket består lige nu af 50 mennesker, der repræsenterer borgerforeninger, kirker, gårdbutikker, B&B eller bare sig selv," siger hun og tilføjer: "Samtidig med at være den største styrke i projektet, er netværket også den største risikofaktor. Derfor er det afgørende hele tiden at motivere og skabe reel værdi gennem skræddersyede aktiviteter, hvis det ikke skal falde til jorden."

Gå Camønoen
Camønoen forventes at stå klar til indtagelse i påsken 2016, men inden da kan man deltage i test- og promoveringsture på ruten. Når projektet står færdigt, vil man kunne vandre ruten sommer såvel som vinter. Og man kan vælge at vandre lige fra et par timer helt op til de 8-9 dage, det tager at tilbagelægge rutens fulde 175 kilometer på Møn, Bogø og Nyord.

Udover samarbejdet med øens mange ildsjæle sender Tine Nygaard en særlig tak til Vordingborg Kommune:

"Vi har et forbilledligt samarbejde med kommunen. Vi møder både initiativ, gode ideer og stor samarbejdsvilje hos dem, og de bidrager med et afgørende strategisk og langsigtet perspektiv på projektet."

Læs mere om projektet

 


Oversigtskort