Nyt udefra
 - 04.06.12

Nordisk projekt sætter fokus på ildsjælene i de små samfund

Det er ildsjælene, de frivillige og foreningslivet, der puster liv i små lokalsamfund. Men de har brug for opbakning fra politikere og embedsmænd for at holde flammen ved lige.  Det bekræfter det nordiske samarbejdsprojekt Aktive ildsjæle i Norden, som 10.-12. juni slutter i Janderup i Varde Kommune.

Varde Å
De nordiske gæster skal under besøget i Janderup lægge sidste hånd på rapporten om projektet, men får også tid til bl.a. at besøge Varde Å.

Yderområderne har brug for ildsjæle
"Uden ildsjæle går udviklingen i stå eller stagnerer i bedste fald, men vil man have ildsjæle, må der brænde på. Vi snakker ikke så meget om penge, men om opbakning og interesse, Vores motto er: Ingen kan alt. Alle kan noget. Sammen kan vi det hele," fastslår H.C. Jensen, tidligere formand for Lokalrådet i Janderup, til Lokalavisen Budstikken Varde.

Janderup er vært for 12 gæster fra Norge, Færøerne og Island, og denne gang handler det om at sammenfatte erfaringer fra de fire workshops, der tidligere er gennemført i Gloppen, Vagur, Isafjord og Janderup. Hovedkonklusionen er dog klar: Uden ildjæle er der ikke bæredygtige lokalsamfund.

Fokus på små nordiske samfund
Nordisk Ministerråd har finansieret projektet, og målet var at sætte fokus på levevilkår og udvikling af små samfund i hele Norden:

"Det taler vi jo også meget om herhjemme, men al snak om udkant bliver sat i relief, når man besøger andre små nordiske samfund. Vi kan jo være alle steder på tre timer, og der adskiller vi os virkelig fra nogle af de andre byer, men ikke desto mindre har vi meget til fælles," uddyber, Erik Dyhr Thomsen, formand for Folk og Kultur i Janderup, til avisen.

Læs hele artiklen

Læs mere på projektets hjemmeside


Oversigtskort