Nyt fra kampagnen
 - 06.05.15

Nu åbner Danmarks første regionale madkulturhus

Torsdag den 7. maj får Danmark sit første regionale madkulturhus. Ved Melstedgård uden for Gudhjem slår Bornholms Museum dørene op for et nyt, kulinarisk mødested og en anderledes turistattraktion. "gaarden - Bornholms madkulturhus" bliver centrum for udvikling af bornholmske fødevareprodukter og er blevet til i samarbejde med øens fødevareerhverv. Projektet er en del af Stedet Tæller.

Melstedgård
På Melstedgård er opført en ny længe, som fremover skal rumme Danmarks første regionale madkulturhus. Foto: Semko Balcerski

Smagen af Bornholm
"gaarden - Bornholms madkulturhus" er det nye udgangspunkt for bæredygtig fødevare- og madkulturel udvikling på Bornholm - i samspillet mellem borgere, turister og erhverv. Madkulturhuset bliver samtidig et nationalt fyrtårn for at udveksle viden om og debattere regional mad og madkultur. På den måde vil madkulturhuset bygge bro mellem fortidens traditioner og den levende madkultur anno 2015.

Madkulturhuset, Frilandsmuseets køkkenhave, møllen, fiskelejet og den store gårdbutik bliver dermed én fysisk og sanselig helhed, hvor man kan undersøge og udvikle metoder til at formidle regional madkultur.
Som besøgende bliver der mulighed for at smage de færdige produkter, men madkulturhuset formidler også måltidets historie. Hvad enten den begynder på Bornholm eller i Sønderjylland. Dét skal give de besøgende lyst til at udforske deres egen, regionale madkultur.

Selve Melstedgård fortsætter sine aktiviteter som levende landbrugsmuseum. Med madkulturhuset skabes nu yderligere muligheder for aktiviteter, der peger ind i fremtiden, og som tiltrækker mennesker, der måske ellers ikke ville lægge vejen forbi Melstedgård.

"gaarden - Bornholms madkulturhus" er resultatet af et bredt anerkendt behov for at forstærke markedsføringen af danske regioner som madkulturelle destinationer.

Direktør for Bornholms Museer, Jacob Bjerring Hansen siger: "På Bornholm har vi en stærk regional madkultur og stærke madtraditioner, men vi har også behov for at forny os. Med madkulturhuset vil vi skabe et kulinarisk mødested og en attraktion, der sætter fokus på råvarerne, teknikkerne, måltidet og udvikling af nye fødevareprodukter. En attraktion, der både kommer turister, fødevarevirksomheder og øens beboere til gode."

Karen Skou, projektchef i Realdania siger: "På Bornholm er den veludviklede madkultur et vigtigt stedbundet potentiale. Allerede i dag er øen leverandør af højkvalitetsfødevarer. Med madkulturhuset får Bornholm et nyt, dynamisk mødested i en smuk, arkitektonisk ramme. Det er et super flot hus og en vellykket, moderne fortolkning af bindingsværkhuset, som passer rigtig fint til netop dette sted. Både arkitektur og indhold trækker på stedets potentialer, og kan samtidig skabe en udvikling, der rækker ud over det nære lokalsamfund."  


Oversigtskort