Ny case
 - 22.02.12

Ny case: Kulturhistorien lever på Strynø

Øhavets Smakkecenter
Smakkecenterets udstilling formidler det Sydfynske Øhavs natur og kulturhistorie. Her kan man se smakkejoller, pramme og fiskerjoller, som har været anvendt på stedet gennem århundreder. Foto: Øhavets Smakkecenter

Øhavets folkevogn
Øhavets Smakkecenter er en selvejende institution, som formidler øens natur, dyreliv og den maritime kulturhistorie med udgangspunkt i smakkejollen - 'Øhavets folkevogn' - tidligere tiders hurtige og nemme middel til dyretransport, fiskeri og befordring mellem de sydfynske øer.

Op gennem det 20. århundrede er smakkekulturen gradvist svundet ind, og fra 1970'erne var den næsten helt væk. Maritimt interesserede manglede et sted at mødes, og i 1993 blev Øhavets Smakkecenter en realitet, da en gård på Strynø blev omdannet til udstilling, overnatning og aktiviteter målrettet lejrskoler. Men de lidt primitive faciliteter kunne kun bruges om sommeren og beskyttede ikke de udstillede genstande godt nok, forklarer daglig leder af centeret, Flemming Walsted.

Nye målgrupper, nye aktiviteter
For at sikre indtjeningen - og centerets overlevelse - var og er flere gæster en nødvendighed, og derfor gennemførte stedet et projekt i 2006-2007, hvis hovedgreb var opførelsen af en ny bygning, der kan bruges året rundt; både til formidling af småbådskulturen, men også til mange andre typer lokale aktiviteter.

Resultatet af projektet er et stigende besøgstal, og i dag lægger 4-5000 gæster vejen forbi Øhavets Smakkecenter hvert år. De kommer for at sejle i den traditionsrige smakkejolle og lære om natur- og dyreliv.  Stedet tiltrækker skoler, familier og virksomheder til øen, og ikke mindst er det blevet lokalt mødested og omdrejningspunkt for fx teaterforestillinger, foredrag og fester.

Læs mere her


Oversigtskort