Nyt udefra
 - 14.05.14

Partnerskaber bygger bro mellem land og by

Gode partnerskaber mellem virksomheder på landet og aktører i byerne kan skabe vækst, arbejdspladser og styrke sammenhængskraften på tværs af landet. Det fremgår af ny rapport fra Ministeriet fra By, Bolig og Landdistrikter.

Slette StrandThroupstrands fiskere samarbejdermed Andelskassen Merkur om at bringe frisk fisk til københavnerne. 

Partnerskaber skaber merværdi
Små fødevareproducenter samarbejder med SuperBrugsen, som sikrer lokale varer på supermarkedernes hylder. Thorupstrand Kystfiskerlaug har gennem Merkur Andelskasse fået finansiering til deres projekter, der sikrer frisk fisk til københavnere fra en båd i Nyhavn. Og FilmFyn får filmselskaber til at optage film på øen, hvilket både skaber arbejdspladser på Fyn og brander øen.

Ovenstående er blot tre eksempler, hvor virksomheder i landdistrikterne har etableret erhvervspartnerskaber med virksomheder i byerne. Og disse partnerskaber skaber merværdi og bidrager til at styrke sammenhængen mellem land og by. Det viser en ny rapport, som Center for Landdistriktsforskning har udarbejdet for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Rapporten, som analyserer 11 konkrete cases, konkluderer blandt andet, at partnerskaberne genererer langt mere overskud, end hvis de enkelte aktører havde opereret alene.

"Det er spændende at se, hvordan små lokale virksomheder og organisationer med kreativitet og gode ideer får skabt partnerskaber, som er til gavn for alle. Det er jo ren win-win, når for eksempel frugtavlere og frivillige fra Fejø hvert år sejler friske pærer direkte til Nyhavn, hvor både havnens restauranter og Fejø nyder godt af opmærksomheden," siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter i en pressemeddelelse.

Minister: Kommuner skal være med til at understøtte samarbejder
Rapporten konkluderer også, at gode partnerskaber bidrager med andet end økonomisk vækst. Partnerskaber kan styrke landdistrikternes image og være med til at tiltrække beboere og investeringer til landdistriktsområder.

"Der er et stort potentiale i at styrke de her samarbejder mellem land og by. Vi er endnu kun på begynderstadiet. Jeg ser muligheder for flere gode partnerskaber i fremtiden, men det er ikke noget, de enkelte virksomheder kan klare alene. Etableringen af partnerskaber kræver også, at kommunerne og de store byer bliver bedre til at underbygge disse tiltag," siger Carsten Hansen.

Han fremhæver samtidig, at også ministeriets egen landdistriktspulje støtter erhvervspartnerskaber. Det er blandt andet tilfældet i Aabenraa, hvor tomme butikslokaler i byen skal bruges til at sælge lokale fødevarer.

Hent rapporten på ministeriets hjemmeside

 


Oversigtskort