Nyt udefra
 - 16.03.16

Realdania støtter 21 nye underværker

Kreativiteten og engagementet stortrives blandt Danmarks mange ildsjæle. For anden gang har Realdanias Underværker-kampagne med held brugt sociale medier til at finde frivillige projekter med stærk lokal opbakning. Nu er 21 nye underværker udvalgt til støtte.

Polymeren_underværkerDen gamle polymerfabrik i fynske Årslev skal være byens nye samlingssted. Nu er projektet udvalgt som en del af Underværker-kampagnen. 

I Østervrå ved Vendsyssel er en nedlagt kirke godt på vej til at blive forvandlet til ét af verdens første digitale udstillingssteder for fotografi. På Strynø i det sydfynske øhav skal en økologisk terapihave danne ramme om et refugium for krigsveteraner. Og på Saxogade i København vil lokale beboere og socialt udsatte mødes om at bygge møbler af genbrugsmaterialer.

Sådan lyder blot tre eksempler på de i alt 21 projekter, der er klar til at blive til virkelighed som en del af Realdanias kampagne "Underværker - bygningsarvens ildsjæle". Med økonomisk og faglig støtte skal kampagnen hjælpe ildsjæle med at føre deres idéer ud i livet - til gavn for den lokale livskvalitet.

Projekterne har dettil fælles, at de både skaber udvikling og fællesskaber lokalt og samtidig bevarer og nytænker bygningsarven. I alt har kampagnen modtaget 87 ansøgninger fra hele landet, og ud af dem står 21 projektgrupper nu til at få en hjælpende hånd.

"Endnu en gang har ansøgningsfeltet været imponerende, og vi har haft fornøjelsen af at kunne vælge blandt rigtig mange gode projekter fra hele landet. De mange idéer vidner om sprudlende virkelyst og begejstring i de mange lokalsamfund rundt omkring i Danmark, som nu får glæde af ildsjælenes store indsats," siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

Opbakning via sociale medier
Projekterne er udvalgt af Realdania med bistand fra et eksternt bedømmelsesudvalg.

Som led i kampagnen skulle ansøgerne skabe tilslutning til deres projektidé ved at få andre til at give den et "like" på kampagnens hjemmeside. Det har skabt livlig og positiv aktivitet på sociale medier, hvor projekterne har formået at mobilisere andre og skabe stor opbakning omkring projekterne.

Se alle projekterne og læs ildsjælenes egne beskrivelser af deres idéer


Oversigtskort