Nyt fra kampagnen
 - 12.01.16

Seks kystbyer løfter kvaliteten og styrker turismen

Projekter skal styrke kvaliteten i seks danske kystbyer. Nye mødesteder skaber muligheder for ophold og events. Gamle bygninger genopfindes til nye formål. Og nye forbindelser knytter by og kyst tættere sammen. De seks projekter bygger videre på eksisterende lokale strategier og er nu udvalgt til støtte fra Stedet Tæller, Realdanias kampagne for yderområderne.

Klintholm Havn_lille
Klintholm Havn skal i de kommende år overgå fra at være industrihavn til at være kyst-turismeby. Projektet er blandt de seks, som er udvalgt som en del af kampagnen. Foto: Thomas lx

Danmark er ét af de lande i Europa, der råder over mest kyst per indbygger. Netop kysten, stranden og havet er et af de danske yderområders stærkeste turismepotentialer. Alligevel kan man flere steder i Danmark opleve kystbyer, der er nedslidte og mangler forbindelse mellem by og hav.

Til gengæld viser erfaringer fra blandt andet Løkken og Marielyst, at kvaliteten i kystbyernes fysiske miljø styrkes markant, når arkitektoniske indgreb sker i samspil med kommunale strategier. Det er baggrunden for, at Realdania i sommer inviterede kystbyer i yderområderne til at søge om støtte til projekter, der gør netop dét.

Nu har Realdania udvalgt seks projektideer, der hver især skal løfte kvaliteten i en dansk kystby. Målet er at styrke turismen og samtidig gøre kystbyerne bedre at bo i året rundt.

"De mange gode ansøgninger viser, at der er et stort turismepotentiale i de danske kystbyer. Vores erfaring fra andre projekter viser, at man kan lykkes med at skabe den kvalitet, som efterspørges af turisterne, hvis man går til opgaven med en strategisk tilgang, vilje til samarbejde og blik for, hvad det særlige ved lokalområdet," siger Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania.

De seks projektidéer er udvalgt med bistand fra et eksternt fagligt rådgiverpanel.

Projektidéerne er udvalgt blandt 33 ansøgere, og er en del af Realdanias kampagne Stedet Tæller. I alt er afsat 12,5 mio. kr. til at føre de seks kystbyprojekter ud i livet. 


Oversigtskort

De 6 projekter

 • Henne Strand, Varde Kommune
  Nye, foranderlige byrum, bedre tilgængelighed og en styrket forbindelse mellem by og strand.
  Læs mere
 • Klintholm Havn, Vordingborg Kommune
  Kvalitetsløft gennem nye byrum, en særlig havnetrappe og en stiforbindelse til naturen udenom.
  Læs mere
 • Klitmøller, Thisted Kommune
  Ny Foreningsvej skal åbne og tilgængeliggøre Klitmøller og understøtte en aktiv livsstil.
  Læs mere

 • Sjællands Odde Havneby, Odsherred Kommune
  Byens gamle fiskeauktionshal omdannes til samlingssted for beboere og turister.
  Læs mere

 • Søndervig, Ringkøbing-Skjern Kommune
  Ny landmarkskulptur skal være byens naturlige mødested og trække kystoplevelsen ind i centrum.
  Læs mere 
   
 • Øster Hurup, Mariagerfjord Kommune
  By, strand og havn skal bindes bedre sammen, og hele byens udtryk skal have et kvalitetsløft.
  Læs mere