Nyt udefra
 - 16.07.13

Småbyer, nytænk jeres bymidter

En halvtom gågade, store tomme butiksruder og adskillige "til leje"-skilte. Det syn er ikke unormalt i små byer med mellem 1000 og 5000 indbyggere rundt om i Danmark. Men det betyder ikke, at byen er under afvikling - langt fra. Det viser en ny rapport, der peger på nytænkning af bymidterne, som den bedste løsning på spøgelsesforretningerne. 18 forskere har udarbejdet rapporten på vegne af Realdania.


NystedSmå byer er ofte rige på aktive foreninger og sociale bånd. Her Nysted. Foto: Anne Prytz Schaldemose

Forsker: Bymidter bør omdannes til beboelse
"Det, der er synligt, det er bymidten med en række tomme butikker og nedrullede gardiner. Men det der finder sted omkring bygaderne, det er et meget aktivt liv i de fleste af byerne, som bare strækker sig ud over bymidterne i stedet. Der er mange aldeles aktive foreninger og sociale bånd, som for eksempel i ældrecentre eller erhvervs- og borgerforeninger, siger seniorforsker ved Københavns Universitet, Niels Boje Groth, til DR.

Han er en af 18 forskere bag rapporten, som Realdania har fået lavet. Forskerne har kigget på 250 stationsbyer landet over, som tidligere har haft status som kommunecentre, og alle har mellem 1000 og 5000 indbyggere.

Når bymidterne dør og mister forretningslivet, så er det blandt andet fordi, discount-dagligvare-kæderne sætter sig massivt i de små byer. Og den udvikling bliver de små stationsbyer simpelthen nødt til at acceptere," mener Niels Boje Groth.

"Det er en nyttesløs kamp, og det er at rulle stenen op af bjerget. I stedet bliver byerne nødt til at nytænke bymidterne, og her tror vi, at den bedste løsning er at omdanne bymidterne til attraktiv beboelse, siger han.

Læs hele artiklen på DR.dk


Oversigtskort