Realiseringsprojekt

Revitalisering af Fanø Bad

marker
Kvalitet i kysternes turistbyer
Tilbage til kort
Det slentrende byliv skal tilbage til Fanø Bad. Første skridt er en teglstensbelægning, som giver byen et tiltrængt arkitektonisk løft og fungerer som samlende element.

Tilbage til rødderne
I 1890'erne blev Fanø Bad udpeget som Danmarks første internationale badested. Her åbnede landets første kurbad, og her tog borgerskabet hen for at opnå de gavnende effekter af det friske salte vand, nyde tonerne fra promenadekoncerterne - og for at blive set. Senere blev de gamle badehoteller revet ned til fordel for 1970'ernes feriekomplekser, og promenadekulturen forsvandt.

I dag er byen domineret af en bred vej, store asfalterede parkeringspladser og meget forskelligartet byggeri. Men de stedbundne potentialer, som i 1800-tallet gjorde området til et af Danmarks kendte, velbesøgte feriesteder findes stadig: Vesterhavet, klitterne og naturen, der nægter at overgive sig til beton, asfalt og den massive skilteskov.

Formålet med dette projekt er at aktivere områdets turismepotentiale ved at udvikle, formidle og synliggøre stedets kulturarv, identitet og byggede miljø. Det strategiske kvalitetsløft skal sikre at den promenadekultur, der engang var kendetegnende for Fanø Bad, genskabes.

Hovedgrebet er en ny belægning i tegl, der skal fungere som et samlende element. Der skabes et mindre torv, som breder sig ud i byen langs fortove, cykelstier og udvalgte vejstrækninger.

Torvets teglklinker er udviklet specielt til Fanø Bad; den dæmpede farveblanding er inspireret af stranden og skaber sammenhæng i området. Nye byrumsmøbler og belysning - som også er tegnet til stedet - skal indbyde til ophold og leg. Og endelig vil en ny beplantning i form af klitplantager trække områdets landskabelige elementer ind i byen.

 

 

 • Status
  Projektet er under realisering og indvies i løbet af 2017.
 • Vision
  Fremhæve og levendegøre områdets stedbundne og historiske identitet.
 • Hovedgreb
  Genskabelse og nyfortolkning af promenaden og kvaliteten i det fysiske miljø løftes. 
 • Organisation
  Fanø Kommune i dialog og samarbejde med Fanø Bads ejerforeninger, forretninger og øvrige interessenter. Via konceptkonkurrence er MASU PLANNING, EVERYDAY STUDIO og Jesper Kongshaug udvalgt som rådgivere. Aticon ApS Rådgivende Ingeniører er underrådgivere.Skælskør Anlægsgartnere er entreprenører.