Realiseringsprojekt

Revitalisering af Fanø Bad

marker
Kvalitet i kysternes turistbyer
Det slentrende byliv skal tilbage til Fanø Bad. Første skridt er en teglstensbelægning, som har givet byen et tiltrængt arkitektonisk løft og fungerer som samlende element.

Tilbage til rødderne
I 1890'erne blev Fanø Bad udpeget som Danmarks første internationale badested. Her åbnede landets første kurbad, og her tog borgerskabet hen for at opnå de gavnende effekter af det friske salte vand, nyde tonerne fra promenadekoncerterne - og for at blive set. Senere blev de gamle badehoteller revet ned til fordel for 1970'ernes feriekomplekser, og promenadekulturen forsvandt.

I samme periode blev byen domineret af en bred vej, store asfalterede parkeringspladser og meget forskelligartet byggeri. Men de stedbundne potentialer, som i 1800-tallet gjorde området til et af Danmarks kendte og velbesøgte feriesteder, bestod: Vesterhavet, klitterne og naturen.

Formålet med dette projekt var at aktivere områdets turismepotentiale ved at udvikle, formidle og synliggøre stedets kulturarv, identitet og byggede miljø. Hovedgrebet er en ny belægning i tegl, der fungerer som et samlende element. Et mindre torv er også skabt, og det breder sig ud i byen langs fortove, cykelstier og udvalgte vejstrækninger.

Torvets teglklinker er udviklet specielt til Fanø Bad; den dæmpede farveblanding er inspireret af stranden og skaber sammenhæng i området. Nye byrumsmøbler og belysning - som er tegnet til stedet - indbyder derudover til ophold og leg. Og endelig er nye klitplantager, som trækker områdets landskabelige elementer ind i byen, kommet til.

 

 

 • Status
  Projektet er gennemført.
 • Vision
  Fremhæve og levendegøre områdets stedbundne og historiske identitet.
 • Hovedgreb
  Genskabelse og nyfortolkning af promenaden og det fysiske miljøs kvaliteter.
 • Organisation
  Fanø Kommune i dialog og samarbejde med Fanø Bads ejerforeninger, forretninger og øvrige interessenter. Via konceptkonkurrence er MASU PLANNING, EVERYDAY STUDIO og Jesper Kongshaug udvalgt som rådgivere. Aticon ApS Rådgivende Ingeniører er underrådgivere.Skælskør Anlægsgartnere er entreprenører.