Realiseringsprojekt

Nørre Vorupør Landingsplads

marker
Kvalitet i kysternes turistbyer
I nordjyske Nørre Vorupør er stedets stærke fiskerikultur blevet afsæt for ny udvikling. For at revitalisere området omkring byens stolthed – landingspladsen - er kystfiskeriets bygninger renoveret, så de kan anvendes til blandt andet fiskebutik og faciliteter til surfere.

Natur møder kulturmiljø
Man finder Nørre Vorupør i Nordsølandet omgivet af Nationalpark Thy på tre sider og Vesterhavet på den fjerde. Byen er kendt for kystfiskeri og turisme. Her fiskes stadig med kystbåde fra åben strand, og fiskerbådenes landingsplads, bygninger og den lange havmole fra 1909 udgør tilsammen et værdifuldt kulturmiljø og en populær turistattraktion. 

Dette projektet har udviklet det gamle fiskersamfunds byggede miljø med udgangspunkt i historien og det stedbundne potentiale. Konkret er landingspladsens seks gamle huse blevet renoveret, så de kan anvendes til fiskebutik, faciliteter til surfere, opbevaring af ophalerspil og meget andet.

På landingspladsen kan besøgende opleve kulturhistoriens vingesus og lære om fiskeri og anvendelsen af den fisk, der kan fanges lige uden for kysten.

Projektet er ét blandt flere i byen, der understøtter hinanden som perler på en snor. Første skridt blevet taget i 2009, hvor kirken blev renoveret, og 2011 blev også fiskefabrikken sat i stand og indrettet til bl.a. tøjbutik. I 2012 fulgte Foreningsvejen, som skaber bedre adgang til vandet og giver mulighed for forskellige aktiviteter. Siden blev molen renoveret, og i 2014 blev Danmarks første havbad etableret. Derudover sørger en helhedsplan for at skabe retning og sammenhæng i kommende tiltag i byen.

Læs mere om Nørre Vorupør

 • Status
  Projektet er realiseret og indviet i 2014. 
 • Vision
  At udvikle det byggede miljø i det gamle fiskersamfund med udgangspunkt i historiske fakta og det stedbundne potentiale.
 • Hovedgreb
  Landingspladsens gamle bygningskomplekser er renoveret og omdannet til nye funktioner.
 • Organisation
  Nr. Vorupørs Fiskercompagni og Fiskeriforenings Fond i samarbejde med Thisted Kommune. P+P Arkitekter har rådgivet projektet sammen med Keld Abrahamsen og Grue + Kirkgaard.