Realiseringsprojekt

Søndervig

marker
Kvalitet i kysternes turistbyer
Tilbage til kort
Den klassiske kystdestination, Søndervig, skal revitaliseres. Ny landmarkskulptur skal være byens naturlige mødested og trække kystoplevelsen ind i centrum.

Historisk centrum skal revitaliseres
I starten af 1880'erne gik en række lokale håndværksmestre sammen om at finansiere og opføre Søndervig Badehotel, der åbnede i 1889. Siden har Søndervig udviklet sig eksplosivt, og destinationen er nu en af Vestkystens mest populære badebyer.

I dag er der cirka 3600 sommerhuse i Søndervig og opland, men byens historiske centrum og Badevej - den fysiske forbindelse til havet - har endnu ikke fundet deres plads i den moderne badeby. Med dette projekt er målet derfor at puste nyt liv i begge dele og udvikle et naturligt mødested for borgere og turister.

Det skal ske gennem etablering af et arkitektonisk landmark for byen på parkeringspladsen midt i byen. Det skal invitere til at slå sig ned og tage afsæt i fortællingen om de strandinger, som gennem generationer har sat deres præg på den vestjyske kultur. Gennem århundreder har forliste sømænd bosat sig og stiftet familie, og vraggods er indsamlet og inkorporeret i lokale husholdninger. Idéen om strandingen som en udefrakommende forandringsagent, der styrker lokal udvikling over tid, er bærende for projektidéen.

Strand og by knyttes sammen
Med denne projektidé er der tale om kulminationen på en lang og intensiv proces mellem region, kommune, turistforening og lokale erhvervsaktører, som gennem et treårigt udviklingsprojekt har arbejdet med, hvordan Søndervigs potentiale kan forløses til gavn for kystturisme og opland.

Der er også tale om en videreudvikling af en strategisk turismepotentialeplan for Hvide Sande og Søndervig, som har ført til en klar vision for, hvordan der kan skabes vækst i turismen og kvalitet i byens fysiske miljø og indretning.

Projektidéen er udvalgt til støtte gennem Stedet Tæller på grund af idéen om at bruge en opgradering af byens parkeringsplads til at skabe øget kvalitet. Ved at bruge landskabsarkitektur og kunst styrkes koblingen mellem strand og by.

Læs mere om Søndervig

 • Status
  Projektet er udvalgt til støtte i januar 2016 og er under realisering.
 • Vision
  At skabe øget kvalitet gennem opgradering af byens parkeringsplads.
 • Hovedgreb
  Placering af et arkitektonisk landmark, som inviterer til ophold for fx madpakkegæster og samtidig kan fungere som landmark for byen.
 • Organisation
  Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med lokale interessenter. Gjøde & Povlsgaard Arkitekter rådgiver projektet.