Realiseringsprojekt

Solnedgangspladsen, Gammel Skagen

marker
Kvalitet i kysternes turistbyer
Tilbage til kort
Solnedgangspladsen er stedet, der tæller, i Gammel Skagen. Men i dag yder den asfalterede plads ikke beliggenheden retfærdighed. Et respektfuldt arkitektonisk greb skal understrege oplevelsen af hele stedet og styrke det som kystbydestination.

Gammel Skagen er berømt for sit enestående kulturmiljø med store arkitektoniske og landskabelige værdier, der over tid har udviklet sig til ferieby omkring det oprindelige fiskersamfund, Højen.

Helt ud til kysten ligger Solnedgangspladsen. Her på toppen af Danmark kan solnedgangen følges langs havets horisontlinje året rundt. Men bortset fra en enestående beliggenhed mod den nordvestvendte kyst, havet og horisonten, rummer pladsen ikke i sig selv særlige kvaliteter. Den tilbyder i dag en asfalteret vendeplads med parkering, en kiosk- og toiletbygning og et opholdsområde møbleret med rækker af borde-bænkesæt.

Den lokale grundejerforening gik derfor forrest, da muligheden for at give pladsen et tiltrængt løft meldte sig. Foreløbig er det blevet til realiseringsstøtte gennem Stedet Tæller, projektering og valg af rådgiver via en projektkonkurrence. 

Når Solnedgangspladsen står færdig vil den bestå af to dele i fint samspil med hinanden: En solskive og en række nye klitter. Solskiven er i centrum. Den bliver over 20 meter i diameter og kommer til at fremstå som det primære element, klitterne det sekundære. Langs klitterne placeres nye muligheder for ophold, og på den anden side ligger cykelparkeringen med pumper og lappemuligheder som et lille miljø i sig selv. I den endelige udformning er taget højde for logistikken omkring pladsen, inklusive tilkørselsforhold, iskiosk og omlægning af stedets parkeringsplads.

Den renoverede plads kommer til at ligge helt frem til en kommende kystbeskyttelse, der skal stabilisere den nuværende kyststrækning mod yderligere tilbagetrækning.

Læs mere om Solnedgangspladsen

  • Status
    Projektet er i oktober 2014 udvalgt til realisering. 
  • Vision
    At udfolde Solnedgangspladsens potentiale som samlingspunkt.
  • Hovedgreb
    Renovering, udbygning og opgradering af pladsen.
  • Organisation
    Frederikshavn Kommune og Grundejerforeningen Gammel Skagen. Via projektkonkurrence er Kristine Jensens Tegnestue udvalgt som rådgiver i samarbejde med billedhugger Ingvar Cronhammer og Bjarne Frost Design.