Realiseringsprojekt

Bovbjerg Fyr tæller

marker
Mulighedernes Danmark
Siden 2007 har Bovbjerg Fyr fungeret som et blomstrende kulturhus, der tiltrækker folk fra nær og fjern. Men trange rammer satte grænser for de ildsjæle og aktiviteter, der til daglig fylder stedet op. Med en opdatering af de fysiske rammer kan fyret igen udnytte sit fulde potentiale.

Et dramatisk sted
Næsten ude på kanten af den 40 meter høje Bovbjerg Klint troner det rødkalkede Bovbjerg Fyr over et dramatisk og uspoleret landskab, hvor der er langt mellem husene og helt mørkt om natten. Klinten er det eneste sted i Danmark, hvor man kan se et tværsnit af istidslag fra de seneste to istider. Fra toppen af det 26 meter høje fyrtårn er der udsigt over landskab, klint og hav, og det indgår i en kæde af vestjyske fyr. Selve fyrtårnet er opført i 1877 og et godt eksempel på periodens gedigne håndværk.

Projekt skal tiltrække nye målgrupper
I dag er Bovbjerg Fyr automatiseret, og der er ikke længere brug for bolig til fyrmesteren og hans assistenter. Til gengæld er fyret blevet lokalsamfundets mødested, og det har udviklet sig til et kulturhus og en turistattraktion, som omkring 60.000 besøgende hvert år lægger vejen forbi.

Men indtil for nylig var stedet også udfordret: Bovbjerg Fyr var et levende kulturhus i alt for trange rammer, og indretningen betød, at Fonden Bovbjerg Fyr, der driver stedet, ofte måtte sige nej til arrangementer - og dermed også til øget indtjening.

Gennem ombygning og nyindretning er fyret nu omdannet, så det i højere grad kan rumme forskellige aktiviteter - blandt andet udstilling, aktiviteter, café og kurser. I dag er en stærkere oplevelsesattraktion med flere besøgende blevet skabt, og fyret er også blevet eksponent for lokal kultur, fødevarer, produkter og kunst.

Bovbjerg Fyr drives af en velfungerende organisation med omkring 150 frivillige ildsjæle.

Læs mere på Bovbjerg Fyrs egen hjemmeside

 • Status
  Projektet er realiseret og indviet i 2014.
 • Vision
  At formidle stedets historie, landskab og kulturmiljø til nye målgrupper.
 • Hovedgreb
  Renovering og ombygning til aktiviteter målrettet en bredere skare.
 • Organisation
  Fonden Bovbjerg Fyr er projektejer. Lemvig Kommune samt Miljøministeriets afdeling i Ringkøbing har løbende været inddraget i processen. Vilsbøll og Poulsen Arkitektfirma, Erik Einar Holms Tegnestue og ingeniør Bent Moesby har rådgivet projektet.