Realiseringsprojekt

Camønoen

marker
Mulighedernes Danmark
Gæstfrihed, lokalt ildsjæleri og ni nye Camøno-pauser er den røde tråd, der forbinder Møns kridhvide klinter og turkisblå hav med oldtidslevn, gravhøje og jættestuer på kongerigets venligste vandrerute.

Møns mangfoldige natur

Skovområder og moser, kridhvide klinter og turkisblåt hav. Gravhøje og underjordiske borge, historiske slag og fejder. Møn er hjemsted for varierede naturlandskaber og er rig på historiske fortællinger og kulturhistoriske spor. 

Camønoen er en vandrerute, som forbinder oplevelser på Møn, Nyord og Bogø. En vandring kan strække sig over 175 kilometer natur, kulturhistorie, gastronomi og uendelig stjernehimmel, men kan også bare være en smuttur på et par kilometer. Starten går ved Møns Museum, der er Museum Sydsøstdanmarks afdeling i Stege. 

Ni pauser og frivillige værter 
Konkret har projektet ført til , at eksisterende stier og ruter er forbedret og knyttet sammen. Camønoen er inddelt i etaper, der forbindes af ni såkaldte 'pauser' - runde bænke opført i bæredygtigt træ. Her kan den vandrende få sig et hvil, adgang til strøm, vand og toilet og mulighed for at lave bål og proviantere.

Afmærkninger langs ruten er også en del af projektet. Det samme gælder et såkaldt Dark Sky-shelter, hvor stjernehimlen tages ind fra den lune plads i soveposen. Hertil overnatningspladser nok til at huse en hel skoleklasse i en gammel lade ved Møns Museum.

Og ikke mindst suppleres projektets fysiske tiltag af et trykt kort, et vandrepas og en hjemmeside, hvor potentielle vandrere kan få svar på alt, hvad der er værd at vide om Camønoen.

Camøno-projektet bygger på en stærk indsats på tværs af museum, kommune og ikke mindst en hær af lokale ildsjæle, som agerer frivillige værter langs ruten.

Læs mere på Camønoens egen hjemmeside

 

 • Status
  Projektet er realiseret og indviet i juni 2016.
 • Vision
  At skabe kongerigets venligste vandrerute.
 • Hovedgreb
  At samle alle lokale aktører om at knytte oplevelser sammen på Møn, Nyord og Bogø. Etablering af ni 'pauser' i form af opholdssteder med runde bænke udført i bæredygtigt træ. Pauserne fungerer som pejlemærker langs hele ruten med en dagsvandring imellem.
 • Organisation
  Museum Sydøstdanmark i samarbejde med Møns Museum og Vordingborg Kommune. Norrøn har rådgivet projektet.