Realiseringsprojekt

Arbejdende Pumpestationer

marker
Mulighedernes Danmark
Formidlingen af Skjern Ådals magiske landskab har fået et løft. Projekt Arbejdende Pumpestationer har skabt nye oplevelsesmuligheder langs Skjern Å. Tre fungerende pumpestationer er forvandlet til graciøse udkigstårne, og en genskabt spang bygger bro mellem fortid og nutid.

Oplev Skjern Å
For 16.000 år siden blev Skjern Å og ådalen til. Smeltevand fra den nordlige iskappe formede landskabet omkring åen, der udspringer i Midtjylland og løber hele vejen til Ringkøbing Fjord, hvor den danner Danmarks eneste floddelta. Åen er Danmarks største og mest vandrige, og dens mange tilløb afvander hele 2.500 kvadratkilometer - cirka 11 procent af Jylland.

Med dette projekt er formidlings- og oplevelsesmulighederne langs Skjern Å blevet udviklet og nyfortolket, indkigget til Borris Hede er forbedret, og den succesfulde indsats for at bringe laksen tilbage gjort synlig.

Prisbelønnet arkitektur
Ideen var at udnytte og forbedre de eksisterende muligheder på stedet - blandt andet ved at inddrage fungerende pumpestationer og forvandle dem til formidlingspunkter i landskabet.

I omdannelsen af bygningerne har Johansen Skovsted Arkitekter gjort meget lidt, men med stor effekt. Det prisbelønnede arkitektoniske greb omfatter en ny og let trækonstruktion i gran, som er tilføjet den tunge beton og mimer reliefferne i de eksisterende betonforskallinger. Gennem små og store åbninger er det lavmælte landskab delt op i indrammede kig, som iscenesætter naturen i overskuelige bidder.

Det har ikke skorte på hæder til projektet, som er belønnet med Renover Specialprisen, kronprinseparrets Stjernedrysprisen, Bisballeprisen, en nominering til Mies van der Rohe Award 2017 og omtale i alverdens arkitekturmagasiner.

Som del af projektet har en lokal ildsjæl, sammen med tømrermester, genopført områdets spang, som blev fjernet i 1960'erne i forbindelse med udretningen af åen.

Læs mere om Skjern Å

 • Status
  Projektet er realiseret og indviet august 2015.
 • Vision
  At forbedre, udvikle og nyfortolke formidlings- og oplevelsesmulighederne langs Skjern Å.
 • Hovedgreb
  Etablering af formidlingspunkter langs åen, blandt andet ved at inddrage fungerende pumpestationer. Derudover er Sønderby Spang genopført, så man kan krydse åen et helt 'nyt' sted.
 • Organisation
  Ringkøbing-Skjern Kommune. Arkitekt: Johansen Skovsted Arkitekter Totalrådgiver: Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS Ingeniør: Ingeniørgruppen Vestjylland ApS