Steder i landskabet

Balcón de Manubles

I Catalonien ligger Balcón de Manubles; en enkel og robust udsigtspost i træ og glas med udsigt over floden Manubles, landskabet og den nærliggende by Moros. Udformningen af platformen inviterer til længerevarende ophold med indbyggede siddepladser, læ og informationstavler.

marker
Steder i landskabet
Tilbage til kort
  • Formål
    At skabe steder til ophold i et ellers utilgængeligt landskab
  • Hovedgreb
    Udsigtsplatform i Paraje de San Blas, Spanien
  • Indvielsesår
    2009
  • Organisation
    Sergio Sebastian Architects
  • Kontakt
    Sergio Sebastian
    Arkitekt
    E: info@sergiosebastian.es

Et moderne opholdsrum

I Catalonien finder man Balcón de Manubles - en udsigtsplatform udformet som et moderne opholdsrum, der er integreret i et landskab, der både rummer støvede bjergtinder, frodige dale og den smukke by Moros' røde tegltage.

Den blot 30 kvadratmeter store platform er fra 2009 og en del af et større initiativ, der skal forbedre infrastrukturen og turistfaciliteterne i regionens naturskønne områder. 

Et hjemligt sted

Ved at etablere et udendørs 'rum' skaber arkitekten, Sergio Sebastián Franco, et let tilgængeligt sted hvorfra man kan betragte og sanse landskabet. Udsigtsbalkonen er et behageligt - næsten hjemligt - sted, hvor den besøgende kan forholde sig til det karakteristiske landskab. Her ligger et patchwork af huse spredt ud over bjergsiden, helt ned til den frodige Manubles dal. Og bebyggelse, bjerge, dal og flod skaber tilsammen det smukke billede af mødet mellem natur og civilisation.

Udsigtsposter er normalt konstrueret som steder, man kun opholder sig på ganske kort for at tage et snapshot af naturen. Med Balcón de Manubles forsøger arkitekten i stedet at arbejde med naturen som et maleri eller en naturlig baggrund, hvor den besøgende kan hvile, snakke, spise, slappe af eller drømme sig væk i den varme vintersol.

Enkel trækonstruktion

Balcón de Manubles er konstrueret som ét træstykke, der bliver foldet ud til bænke, stole og informationstavler. En konstruktion, som beskytter den besøgende mod vinden. Platformen rager ud over bjergskråningen på en enkel og visuel ren måde, som formidler dalens svimlende hældninger.

Arkitekten Sergio Sebastián Franco har taget de to forskellige udsigtsbilleder - byen og landskabet - og skilt dem ad. I stedet for at betragte dem begge gennem den samme ramme, kan de hver især betragtes igennem glasruder på hver side af balkonen. Dermed får den besøgende en anderledes oplevelse af dalen, fordi der kun gives ét udsigtsbillede af gangen.