Steder i landskabet

Nationalpark med udsigt

I den nederlandske nationalpark Drentsche Aa har Strootman Landscape Architects udviklet nye udsigtspunkter og skilte. Resultatet er et område, der er blevet mere tilgængeligt for de besøgende og har fået én samlet identitet.

marker
Steder i landskabet
Tilbage til kort
  • Formål
    At skabe sammenhæng i landskabet og øge tilgængeligheden
  • Hovedgreb
    Etablering af otte udsigtsposter, et fælles design for skilte, kort og parkeringsfaciliteter
  • Indvielsesår
    2010
  • Organisation
    Staatsbosbeher
  • Kontakt
    Kees Folkertsma
    Områdekoordinator, Drentsche
    E: k.folkertsma@drenthe.nl

Et (næsten) urørt kulturlandskab

Mens man andre steder har trukket lige linjer på kortet, har Drentsche Aa i Nederlandene fået lov til at følge sin egen kurs. Den slynger sig afsted, ligesom den har gjort gennem hundredvis af år. Også landskabet udenom er noget særligt. Det ser ud stort set som i 1800-tallet med et udstrakt og næsten urørt kulturlandskab.

Fred, ro og en smuk natur er de grundsten, som turismen i området bygger på i dag. Det har status som nationalpark og kan opleves fra stier og udsigtsposter, der har været en del af stedets identitet siden midten af det 19. århundrede. Det var derfor oplagt for landskabsarkitekterne Strootman Landscape Architects at bygge videre på dette element, da nationalparken gav dem til opgave at skabe sammenhæng og flere muligheder for at opleve stedet.

Udsigtsposter skaber sammenhæng

Formålet med projektet var at gøre landskabet mere tilgængeligt for de besøgende, give mulighed for at nyde udsigten over kulturlandskabet og skabe sammenhæng og en fælles identitet i den 30.000 hektar store nationalpark.

Den færdige løsning omfatter etableringen af otte nye udsigtsposter på udvalgte steder og udformningen af et fælles design for skilte, oversigtskort og parkeringsfaciliteter. Udsigtsposterne er udført i rå, ubehandlede materialer som kraftige bjælker i lærketræ og cortenstål. De er udformet som robuste trapper og bænke, der lyser op midt i det flade landskab. En enkelt er forbeholdt bilister, som krydser åen, og byder på en overvældende udsigt over hele ådalen.

En fælles identitet

Resultatet af tiltagene er, at hele det kæmpestore landskab i dag fremstår som ét sted med en række sammenhængende oplevelser. De nye skilte skaber sammenhæng og gør det lettere at orientere sig. 

Og nationalparkens hede, hegn, ådalen og de traditionelt opdyrkede marker har fået en fælles identitet. Projektet er, ifølge Kees Folkertsma fra nationalparkens sekretariat, blevet godt modtaget af de besøgende - og er blevet beskrevet i nationale og internationale aviser og magasiner samt i bogen Landscape Architecture and Town Planning.

Læs mere om Belvederes Drentsche

Fotos: Harry Cock