Mulighedernes Danmark

Fremtidens herregård

På den lollandske herregård, Knuthenlund, bruger Susanne Hovmand-Simonsen de stedbundne potentialer - bygningerne, kulturhistorien og den traditionsrige mejeridrift - til at bringe stedet ind i fremtiden. I dag tiltrækker herregården et nyt publikum og ressourcestærke lejere til godsets udlejningsboliger, og hele området har fået et løft.

marker
Mulighedernes Danmark
Tilbage til kort
  • Formål
    At genskabe herregården Knuthenlund som lokalsamfundets vækstlokomotiv
  • Hovedgreb
    Omlægning til økologi, etablering af mejeri og mejeriudsalg i laden, plads til mere liv på gårdspladsen
  • Organisation
    Knuthenlund med støtte fra Realdania, LAG Lolland, Innovationsloven og Investerings- og Demonstrationsprojekter under Fødevareerhverv
  • Projektperiode
    2007 -
  • Kontakt
    Susanne Hovmand-Simonsen
    Ejer, Knuthenlund
    E: susanne@knuthenlund.dk

Med rod i traditionen

I 1903 blev ejeren af Knuthenlund præmieret for sine oste. Mere end 100 år senere producerer hans oldebarn og herregårdens nuværende ejer, Susanne Hovmand-Simonsen, håndlavede, internationalt prisbelønnede oste og yoghurt af fåre- og gedemælk fra godsets egen bestand.

Mejeriproduktionen bygger videre på stedets traditioner, og udgangspunktet er de klassiske dyder: lokal forankring, kvalitet og smagsoplevelser. Formålet med projekterne på Knuthenlund var og er at genskabe stedet som lokalsamfundets vækstlokomotiv med hele det store herregårdsanlæg som ramme. At udnytte den rige, lollandske jord, genindføre det gode håndværk - og vise, hvordan man kan producere fødevarer i en høj smags- og ernæringsmæssig kvalitet.

Områdeløft på Lolland

Projektaktiviteterne omfatter total omlægning til økologi. Etablering af mejeri og mejeriudsalg i laden, hvor de mere end 30.000 årligt besøgende kan følge fødevarernes vej fra jord til bord. Og samtidig har Susanne Hovmand sat gang i en proces, der skal fjerne nogle af stedets funktionstømte bygninger for at give plads til mere liv på gårdspladsen.

De mange tiltag har skabt resultater i form af lokal opbakning og en vedvarende interesse fra både lokale og landsdækkende medier. Omlægningen til økologi tiltrækker et nyt publikum og ressourcestærke lejere til godsets udlejningsboliger. Også antallet af ansatte på stedet er steget, så Knuthenlund i dag beskæftiger 20 medarbejdere med en mangfoldighed af kompetencer. Da Susanne Hovmand-Simonsen overtog godset var her blot fire.

Herregården som dynamo

Flere projekter er i støbeskeen på den dynamiske herregård. Projekter, der integrerer produktionen af kvalitetsfødevarer med storytelling, kulturhistorie og miljømæssigt og socialt ansvar - og projekter, der alle udspringer af visionen om herregården som dynamo for lokal udvikling og engagement.

Læs mere på Knuthenlunds eget website

Fotos: Jørgen Jørgensen